Bio

Simone Croes, basgitariste & componiste uit Amsterdam, Nederland..

Melodische Jazz-Funk en Fusion.

 

 Live interview bij Radio Rick FM i.v.m CD release

Eigen muziek
Na jarenlang (met veel plezier) andere mensen te hebben begeleid, vond ik het ook tijd geworden om m’n eigen muziek te gaan uitbrengen, wat resulteerde in het eerste album  ‘Pick up your Bass’.
Ik ben in het bijzonder blij hierin samengewerkt te hebben met bassist Jay-Tee Teterissa, met wie ik de mix heb gedaan.
‘Pick up your Bass’ is uitgebracht op 19 april 2017 in de Melkweg in Amsterdam.

Pers recensies hoogtepunten:

* “Simone Croes boeit een album lang” ****  – de Bassist
* “ein Debüt Meisterwerk”*****- Musikreviews.de
* “een opmerkelijke CD, fascinerend”- Jazznu.com
Je kunt de volledige pers recensies lezen in de NEWS berichten op de Home pagina.

Toen ik vóór de release een teaser video online zette met fragmenten van mijn muziek, werd deze opgepikt door de Amerikaanse basgitaar website Notreble.com. De CD en de download versie van het album zijn verkrijgbaar in de shop. In 2018 bracht ik online 3 singles uit van Pick up your Bass. Het complete album is inmiddels ook beschikbaar op het online platform Bandcamp.

Live

Ik tour met mijn band door Nederland, en die bestaat uit de volgende instrumenten: Bas, Drums, Toetsen, Gitaar en Saxofoon/ Dwarsfluit. Op de Home pagina kun je de laatste optredens vinden in de NEWS berichten. In de meeste berichten van live optredens die al geweest zijn, staat een link naar een video van het desbetreffende optreden. Op mijn Youtube kanaal staan diverse live video’s. Ook op Facebook en Instagram staan live video’s

Video recording for Abu Dhabi tv

TV opnames van m’n track Driving my Alfa op het NDSM plein, Amsterdam voor Abu Dabi tv

In 2019 nam ik  in Amsterdam een Episode op van het tv programma ‘Azefat’ (“Vrouwen in de Muziek”) van Abu Dhabi TV. Een special over mij en mijn muziek. Bekijk de uitzending hier

Nieuw album
Ik werk momenteel aan een nieuw album.

Lesgeven
Sinds 2003 geef ik les op de Internationale School in Amstelveen (ISA) aan de Music Academy. Dit is de interne muziekschool van deze school. Behalve basgitaarlessen geef ik daar pop band les. Ik organiseer regelmatig optredens voor ze binnen en buiten de school, en met iedere band neem ik ieder jaar een CD op.

Van 2001 tot 2014 was ik ook basgitaar, gitaar en popband docente op de Muziekschool van Amsterdam Zuid Oost.

Studio
Ik deed de Music Production cursus bij de SAE Institute te Amsterdam in 2002. Thuis heb ik de mogelijkheid om op bestelling baslijnen, ringtones etc. te componeren en op te nemen naar de smaak van de opdrachtgever. Als je hierin interesse hebt; stuur mij een bericht.

Niet alleen Muziek
Ik ben een fervent yoga beoefenaar. Ik doe aan verschillende stijlen, o.a. Bikram Yoga, Yin Yoga en Dru Yoga.

Muzikale invloeden
Ik heb een  conservatorium jazz opleiding afgerond in Hilversum en ik ben  veel actief geweest in de Salsa en Afrikaanse muziek scene in Nederland. Ik ben ook beïnvloed door Stanley Clarke, Marcus Miller en Victor Wooten. Als je naar beneden scrolt kun je meer vinden over mijn muzikale achtergrond.

Jamming with Victor Wooten and Armand Sabal-Lecco

Jammen met Victor Wooten en Armand Sabal-Lecco

Begin
Ik begon met gitaarles op de muziekschool toen ik 9 jaar was. Op mijn 13e ontdekte ik de basgitaar. Dat werd mijn grootste liefde! Vanaf die tijd speelde ik in allerlei bandjes en ook Big Bands in de regio Castricum /Heemskerk /Beverwijk. Eerst op de basgitaar van de muziekschool, op mijn 15e kocht ik mijn eerste eigen basgitaar, bij elkaar gespaard van verschillende vakantiebaantjes.

Conservatorium
Na de muziekschool begon ik met lessen nemen bij bassist Leslie Lopez in Amsterdam. Hij introduceerde de muziek van Jaco Pastorius, Marcus Miller, Stanley Clarke en Darryl Jones aan mij. Ik was helemaal verkocht, ik wilde verder in de muziek. In 1991 werd aangenomen op het Conservatorium van Hilversum (afdeling jazz), en in 1997 studeerde ik af als de allereerste basgitariste van deze school.

Optredens
Na het Conservatorium ben ik in eerste instantie vooral actief geweest in de Afrikaanse scene en de Salsa scene van Amsterdam. Wat me altijd heel erg heeft aangesproken in deze muziekstijlen is de groove en de intuïtieve manier van spelen. Dit vormde voor mij een goed vervolg op het Conservatorium.

Rond de wereld
In 1997, reisde ik met een salsaband af naar Cuba voor een door mij georganiseerde tournee. We deden verschillende optredens in Havana (o.a. samen met de Cubaanse band ‘Anacaona’). Ook werd ik lid van de Zuid Afrikaanse band ‘Afro Vibes’. In 1999 maakte wij een tournee door Zuid Afrika, waar we onder andere speelden op het Grahamstown Jazz Festival. Beide tournees hebben een enorme diepe indruk op mij gemaakt. De muziekbeleving van de mensen daar, en de enorme gastvrijheid!

Een aantal hoogtepunten als sessie muzikant

*Curaçao met een salsa band.

*Optreden in Casa de Musica in Havana met mijn salsa band en Anacaona (Cuba’s langst bestaande vrouwelijke salsa band)

*Tournee door Zuid Afrika met Afro Vibes band. In 2001 overlijdt de bandleider van de Afrovibes band. Een jaar later doet de Afrovibes band alsnog een tournee door Nederland (o.a. in het Bimhuis en de Melkweg) met de Zuid-Afrikaanse zangeres Suthukazi Arosi (Best Southern African Artist Kora Award 1997) zie video.

*Ik speelde mee met het Tribute Concert voor Jaco Pastorius in de Melkweg met o.a. zijn zoons Julius en Felix o.l.v. bassist Victor Bailey.

*10 Jaar lang bassiste van de band Too Hot To Handle (2002-2012), een Nederlandse coverband. We deden veel verschillende dingen: We begeleidden stand-up comedians als Javier Guzman, Sarah Kroos en Claudia de Brey tijdens verschillende theatertournees , gingen op tournee naar Syrië, speelden op een aantal grote bedrijfsfeesten en festivals (o.a. het 5 mei festival Museumplein Amsterdam) en we begeleidden zanger René Froger.

*Theatertournee van Ivo Niehe; zijn ‘Theatershow’ met als afsluiting een aantal optredens in Carré. In deze tournee trad ik op met o.a. André van Duin en Liesbeth List.

*Houten XL optreden met Angela Groothuizen.

*2x Woman in Paradise project van Marynka Nicolay in Paradiso, Amsterdam. Ik begeleidde hier o.a. Ellen Ten Damme, en pianiste Karsu Dönmez.

Carre Andre van Duin
André van Duin, Theater Carré Amsterdam
Angela Groothuizen, Plein in Houten
Ellen ten Damme, Paradiso Amsterdam
Shopping Cart
Scroll to Top